Lotgenotengroep voor en door AYA’s

 FLAYA is een organisatie die door AYA’s bestuurd wordt. We organiseren activiteiten voor jongvolwassenen met en na kanker in Vlaanderen. We proberen AYA’s met elkaar in contact te brengen, de kracht in zichzelf te laten herontdekken, en ook de kennis vóór en óver AYA’s zo goed mogelijk op een rijtje te zetten. 

Voor wie?

Iedereen van 18-39 jaar die geconfronteerd werd met kanker, is welkom, of dat nu net of al wat langer geleden is.

Ook hebben we een speciale +1 regel: je mag bij elke activiteit 1 iemand meenemen: een vriend, vriendin, je lief, een broer, een zus of een buddy, die ook tussen 18 en 39 jaar is. We willen graag een community uitbouwen waar we er samen met elkaar en voor elkaar kunnen zijn!

Wat voor activiteiten?

We houden maandelijks activiteiten, afwisselend in alle Vlaamse provincies en Brussel. Dus gemiddeld 2x per jaar in jouw provincie! De activiteiten variëren van ontspanning, zoals onze jaarlijkse wellness, yoga, workshops of een wandeling, tot avontuurlijk: kanovaren, klimparcours, snowboarden etc. Ook houden we regelmatig wat kleinere activiteiten zoals de FLAYA-klap, waarbij we ergens in een gezellige koffiebar een drankje drinken! Zo is er voor ieder wat wils. Kijk in onze agenda voor de geplande activiteiten. 

 

FLAYA shake van de week

In samenwerking met foodstylist en receptontwikkelaar José van Mil, auteur van het super handige boek Gezond Eten Rond Chemotherapie’, hebben we een aantal gezonde, voedzame maar vooral ook lekkere receptjes gepubliceerd.

Interessante tips voor series of podcasts

Meike, een mega creatieve AYA, heeft deze podcast helemaal zelf uitgewerkt! In iedere aflevering snijdt ze andere onderwerpen aan met andere AYA’s. Ze brengt hierdoor niet alleen bepaalde AYA-specifieke thema’s aan het licht, maar werkt ook nog eens taboedoorbrekend! Wil jij zelf de podcast luisteren, of ken jij iemand aan wie je de podcast zou willen aanbevelen? Klik dan op deze link. 

Podcast

Kaal is ook een kapsel, Meike

Een jongen studeert geneeskunde, maar opeens komt zijn leven stil te staan als hij wordt geconfronteerd met kanker. Met welke uitdagingen krijgt hij te maken? Kijk de serie nu! 

Gevoel voor tumor

Televisieserie

Wellicht ook handig voor jou:

Handige websites voor informatie
  • Kom op tegen kanker heeft niet alleen een handige informatiepagina, maar heeft ook een eigen jongerenwerking. Kijk voor meer info op kankercounteren. Ook is er een overzicht met alle activiteiten per groep/regio/datum.
  • Stichting tegen Kanker heeft ook een zeer overzichtelijke informatiepagina.
  • UZ leuven heeft verschillende projecten om zorg voor AYA’s te verbeteren, met ook een hele goede informatieve website. Voor meer info, neem contact op via aya@uzleuven.be.
  • UZ Gent heeft een hechte samenwerking met CARE4AYA, die AYA-specifieke zorg verlenen en ook activiteiten organiseren.
Andere AYA-organisaties die activiteiten organiseren
  • The Big C is een koffiebar, die de verbinding legt tussen coffee & cancer, door onder andere coffeechats te organiseren. 
  • Jongerenwerking van Kom op tegen Kanker organiseert jaarlijks 5 ontmoetingsdagen voor AYA’s van 17-35 jaar, alsook de vakantieweek en de buddywerking.
  • OBBAYA, een tak van Outward Bound, die adventure therapy organiseert voor AYA’s van 18-39 jaar.
  • Warriors Against Cancer heeft fotografie als rode draad om lotgenoten te laten stralen in de spotlight.
  • Lost & Co begeleidt mensen in rouw. Dit kan gaan van verlies van een stukje van jezelf tot verlies van een dierbaar persoon. 
  • Ben je nog géén 18 en ben je toch op zoek naar lotgenoten? Kijk dan op childrencancer, of specifiek voor regio Limburg: VZW Kleine Prins
Lotgenotengroepen voor speciaal subtype (alle leeftijden)