Waarom is AYA-zorg zo belangrijk?

Jongvolwassenen met kanker hebben specifieke noden. FLAYA brengt niet alleen AYA’s bij elkaar, maar zorgt ook voor belangenbehartiging. 

 

Mis jij jouw zorginstelling op deze pagina? Of wil jij graag samenwerken met FLAYA? Laat dit ons dan weten  via het contactformulier

 AYA-zorg is zorg voor jongvolwassenen tussen 18 en 39 jaar die de diagnose kanker hebben kregen. Omdat AYA’s specifieke noden hebben, is het belangrijk dat de zorg hier ook op is aangepast. Als zorgverlener wil je natuurlijk de beste zorg verlenen. 

Sinds kort bestaat er een AYA-opleiding voor zorgverleners via het Cédric Hèle Instituut, speciaal ontwikkeld voor artsen, psychologen, seksuologen, sociaal werkers, verpleegkundig specialisten, algemene verpleegkundigen verzorgenden, pastoraal werkers en vrijzinnig humanistish consulenten. Voor meer info, klik op de link of neem contact op met info@cedric-heleinstituut.be

 

Ziekenhuizen op de AYA-kaart

In een aantal ziekenhuizen is de AYA-specifieke zorg al ver uitgerold:

 

  • UZ Leuven heeft verschillende projecten om zorg voor AYA’s te verbeteren, met ook een hele goede informatieve website
  • UZ Gent heeft via CARE4AYA een pilot rondom AYA-specifieke zorg (oorspronkelijk voor een deel gebaseerd op Teenage Cancer Trust in het Verenigd Koninkrijk en AYA zorgnetwerk in Nederland).
  • UZ Antwerpen geeft webinars over onder andere fertiliteit, door een hechte samenwerking tussen een van de AYA’s in het UZA en een fertiliteitsarts.

Interessante media rondom jongvolwassenen met/ na kanker

Meike, een mega creatieve AYA, heeft deze podcast helemaal zelf uitgewerkt! In iedere aflevering snijdt ze andere onderwerpen aan met andere AYA’s. Je vindt de podcast via deze link. 

Podcast

Kaal is ook een kapsel, Meike

Een jongen studeert geneeskunde, maar opeens komt zijn leven stil te staan als hij wordt geconfronteerd met kanker. Met welke uitdagingen krijgt hij te maken? Kijk de serie nu! 

Gevoel voor tumor

Televisieserie

Samenwerkingen