Historiek

Begin maart 2016 trokken we met 5 lotgenoten (Stefanie, Michèle, Veerle, Rein en Jamal) naar Nederland. We bezochten er een jongerenpolikliniek en namen deel aan het AYA congress voor jongeren met kanker. We ontmoetten er Nederlandse lotgenoten die zelf een groep hadden. Dit wilden we ook in Vlaanderen. Een droom was geboren.

Via een enquête peilden we naar de situatie en de noden bij jongeren tijdens en na de behandeling. Ruim de helft van de jongeren gaven daarbij te kennen dat ze het een fantastisch idee zouden vinden dat er een lotgenotengroep door en voor jongeren zou komen. Een zevental jongeren wilden mee aan de slag! Een aantal brainstorms en een hele administratieve rondslomp volgden, om een feitelijke vereniging te kunnen worden.

Om FLAYA levensvatbaar te maken en te onderhouden hadden we ook geld nodig. Kom Op tegen Kanker ondersteunde ons met startkapitaal. Van een vader die zijn dochter verloor aan kanker kregen we een mooie sponsoring. De Stichting tegen Kanker sponsorde ons logo en de ontwikkeling van de website.

In september 2017 is ook Marion ons team komen versterken. Zij wil vooral inspelen op de bekendmaking van FLAYA, zodat er geen enkele jongere meer alleen voor hoeft te staan tijdens of na zijn/ haar ziekte. Ook heeft ze meegewerkt aan het verder uitbreiden van de activiteiten. Inmiddels hebben we een breed scala aan activiteiten, zoals een 6-maandelijkse Wellness, sportieve activiteiten, dagjes naar pretparken en bijna maandelijks een FLAYA-klap.

Tot op de dag van vandaag werken we aan nieuwe activiteiten en zijn we ook bezig met het vormen van duurzame samenwerkingsbanden met de ziekenhuizen en andere lotgenotengroepen, om elkaar zo veel mogelijk te ondersteunen in wat belangrijk is voor jongeren met en na kanker!

FLAYA wil meer lotgenotencontact organiseren en hun community laten groeien.

Marion

Voorzitter

Jelke

Bestuurslid

Jelle

Bestuurslid

The Big C

Adviserend lid

Mijn verhaal

Ik kom oorspronkelijk uit Nederland en kreeg tijdens mijn opleiding geneeskunde in België de diagnose kanker. Op dat moment wist ik niet dat er organisaties voor jong-volwassenen bestonden en heb ik me vaak eenzaam gevoeld. Tot ik FLAYA leerde kennen!

Mijn missie binnen FLAYA

Ik wil zorgen dat andere jongvolwassenen met en na kanker niet dezelfde eenzaamheid voelen als die ik gevoeld heb. Ik wil AYA’s dichter bij elkaar brengen, en de AYA-specfieke zorg verbeteren. 

Mijn verhaal

Ik ben een studente voedings- en dieetkunde uit Gent. In september 2018 kreeg ik de diagnose ‘non-hodgkinlymfoom’. Tijdens mijn behandeling voelde ik me vaak ‘alleen’ tussen de andere patiënten die 2x zou oud waren en mijn vrienden die me niet altijd begrepen. Bij FLAYA had ik echter direct het gevoel dat ik écht werd begrepen! 

Mijn missie binnen FLAYA

Ik wil andere AYA’s graag hetzelfde gevoel van erkenning geven. Ik vind het super tof om zelf activiteiten te organiseren en samen te komen met andere lotgenoten. Ik hoop dat we samen verder kunnen groeien en zoveel mogelijk lotgenoten kunnen bereiken.

Mijn verhaal

… 

Mijn missie binnen FLAYA

… 

Missie

The Big C staat voor Coffee & Cancer en wil mensen die geraakt zijn door kanker met elkaar verbinden door een eigen koffiebrand en koffiebar. Community makes our coffee priceless!