Jong en kanker
Jonge mensen met kanker worstelen met totaal andere dingen dan oudere patiënten. Ze komen amper lotgenoten tegen die met dezelfde vragen geconfronteerd worden: wat met je studies, je sollicitatie, je werk, je kinderwens of hoe blijf je op eigen benen staan. Voor jongeren die kanker hebben of die net uit behandeling zijn, maar ook voor jongeren die, soms na jaren, voelen dat hun kankerverleden nog steeds hun leven beïnvloedt is er nood aan meer informatie en meer verbinding met elkaar.
Meer informatie …
Dit is een website waar jongeren en hun omgeving terecht kunnen voor alle informatie rond kanker. Zowel medisch, psychosociaal, lotgenotencontact, activiteiten, enz… hier kan je letterlijk ‘alles’ vinden.
Kom op tegen Kanker is een niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor het recht van patiënten op de beste behandeling en zorg, en het recht van mensen op een gezonde leefomgeving. Ze hebben ook een jongerenwerking die speciaal voor jongeren activiteiten en lotgenotencontact organiseert.
De Stichting tegen Kanker is een Belgische niet-gouvernementele organisatie die zich inzet in de strijd tegen kanker.
Sites voor jongeren…
Een website voor jongeren met kanker, ontwikkeld door Kom Op Tegen Kanker. Je vindt er informatie, een jongerenforum en je kan er met al je vragen terecht. Verder (scroll naar beneden “meer leuke dingen voor ons…”) bieden ze ook activiteiten aan, zoals ontmoetingsdagen met andere jongeren met kanker en een vakantieweek aan zee.
www.kanker.be/welkom-op-de-website-jongeren-en-kanker
De Stichting tegen Kanker heeft ook een website ontwikkeld voor jongeren met kanker. Je vindt er heel wat informatie over diagnoses, onderzoeken maar ook over de impact van kanker op je dagelijkse leven
Bednet is voor langdurig zieke kinderen, uit het lager en het secundaire onderwijs. Het helpt leerplichtige kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar met een internetschool.
www.gtb-vlaanderen.be
GTB is de gespecialiseerde dienst voor trajectbepaling-en begeleiding van personen met een arbeidshandicap. Ze begeleiden jongeren naar een gepaste job en ondersteunen hen ook om deze te houden. GTB is een partner van de VDAB en vind je ook terug in de lokale werkwinkels.
www.jac.be
Het jongerenadviescentrum geeft informatie, advies en hulp aan jongeren van 12 tot 25 jaar, over alle thema’s uit hun leefwereld. Via de site vind je ook het JAC in jouw buurt terug. Je kan er binnen lopen, het is gratis en men waarborgt jouw anonimiteit.
Het Centrum Algemeen Welzijnswerk biedt deskundige hulpverlening aan jongeren met vragen en problemen. Contact opnemen is zeer eenvoudig want het CAW heeft een lage drempel, het is vlot bereikbaar, er zijn geen wachtlijsten en de eerste hulp is gratis. Op de site vind je het adres van een CAW bij jou in de buurt.
www.fitinjehoofd.be
Een campagne van de Vlaamse Overheid rond het mentale welzijn. Deze website is bedoeld om je gevoel in je hoofd te trainen en te verzorgen. Het 10-stappenplan is zeker een aanrader met veel oefeningen die je thuis kan maken.
Ben je tussen 12 en 16 jaar ? Dan is deze website precies gemaakt voor jou! Je bent jong en kan heel wat aan. Maar een dipje en tegenslag komt iedereen wel eens tegen. Hier vind je informatie en opdrachten om je goed in je vel te voelen. Ga zelf aan de slag en zoek de tips die je het meest aanspreken. Succes !
Hier vind je een gratis online cursus mindfulness voor jongeren.
Awel is de nieuwe benaming van de vroegere kinder-en jongerentelefoon. Awel is bedoeld voor kinderen en jongeren die informatie willen over een bepaald onderwerp, een gesprekswillen voeren over hun belevingen, hun mening willen vertellen of een probleem willen bespreken. Awel helpt gratis en anoniem.
Bij tele-onthaal kan je terecht met al je vragen en problemen en dit 24 uur op 24 uur en 7 op 7 dagen.
Voor morele bijstand over levensvragen, zingevingsvragen of existentiële problematiek kan je terecht bij de Centra morele Dienstverlening. Adressen van een centrum in je buurt vind je bij de koepelorganisatie DeMens.nu.
Het CLB is er om alle leerlingen, ouders en scholen te ondersteunen zodat elke leerling zijn kennis, talenten en vaardigheden zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Kinderen en jongeren zelf, maar ook ouders, leraren en directies kunnen er terecht voor informatie.
Centra Geestelijke Gezondheidszorg bieden ambulante begeleiding en psychotherapie aan mensen die worden geconfronteerd met sociale en psychische problemen. Zowel kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen kunnen er terecht.
www.vlaamsepatiëntenplatform.be
Site van de koepelorganisatie van patiëntenverenigingen in Vlaanderen die streeft naar een toegankelijke zorg op maat van iedere patiënt. Ze hebben veel kennis over de wet op patiëntenrechten.
Website van Trefpunt Zelfhulp, het informatie- en ondersteuningscentra voor zelfhulpgroepen in Vlaanderen met een overzicht van alle zelfhulpgroepen die momenteel in Vlaanderen actief zijn.
http://www.allesoverkanker.be/lotgenotengroepen
Hier kan je terecht voor een overzicht van alle lotgenotengroepen. Er zijn er ongeveer 45 die elk gegroepeerd zijn aan de hand van het type kanker. Je vindt er individueel lotgenotencontact, vaak telefonisch of per e-mail. Sommige lotgenotengroepen gaan ook in het ziekenhuis op bezoek bij patiënten. Daarnaast organiseren lotgenotengroepen soms ook groepsactiviteiten zoals info-bijeenkomsten.
Internationale sites voor jongeren…
NEDERLANDS
www.fora.diagnosekanker.nl/jongekankerpatienten/Index.php
www.jongerenenkanker.nl
www.internethaven.nl
http://aya4.umcn.nl
www.borstkanker.nl/platform_jongeren_en_kanker
www.diagnose-kanker.nl
www.opeigenbenen.nu/nl/home
www.opkoersonline.nl
www.gripopjedip.nl
www.kankerspoken.nl
ENGELS
www.canteen.org.au
www.canteen.ie
www.coppafeel.org
http://jimmyteens.tv
http://stupidcancer.com
www.teenagecancertrust.org/
http://cancertalk.letsfcancer.com/
www.planetcancer.org/
http://www.clicsargent.org.uk/
A young person’s guide to cancer
Meer leuke dingen voor ons …
Ontmoetingsdagen (jongerenwerking, Kom Op Tegen Kanker)
Zin in een dagje ertussen uit? Ontspanning, een gesprek met een hapje of een drankje? Dan zijn onze ontmoetingsdagen iets voor jou! Er zijn een vijftal ontmoetingsdagen per jaar, telkens op een andere plek, vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. De eerstvolgende vinden plaats op 25 februari, 29 april, 24 juni en 23 september 2017. Info: mail jongeren@komoptegenkanker.be of bel 02 431 08 62.
Vakantieweek (jongerenwerking, Kom Op Tegen Kanker)
Vijf dagen weg van het ziekenhuis of thuis, dat is misschien een welgekomen pauze. Alles mag, niets moet op de gratis vakantieweek aan zee. Ontspanning en leuke ontmoetingen met lotgenoten gegarandeerd! Info: mail jongeren@komoptegenkanker.be of bel 02 431 08 62.
Buddy’s (Kom Op Tegen Kanker)
Kies je voor een buddy? Dan kies je voor iemand die geregeld tijd voor je vrijmaakt. Afhankelijk van jouw vragen en verwachtingen biedt een buddy tijdelijk steun tijdens of na je behandeling en verruimt je sociale contacten. Wij zoeken een goede match voor jou! Inschrijven en info: mail buddy@komoptegenkanker.be of bel 02 431 08 62.