Shake van de week 2

Week 2: mousse van cranberry en honing

Cranberrysap zonder suiker is bijzonder goed voor patiënten van wie de darmen worden bestraald. Zij kunnen blaasproblemen krijgen die kunnen leiden tot bestralingsblaasontsteking. Voor hen is het dus belangrijk om cranberrysap te drinken. Let echter op, want cranberry’s versterken de ­negatieve effecten van sommige bloedverdunners en antistollingsmiddelen. Drink dus geen cranberrysap als je warfarin inneemt.

Shake 2

Ingrediënten voor 4 kleine porties:
– 200 ml cranberrysap
– 6 eetlepels honing
– 2 eetlepel maïzena
– 4 eiwitten
– 10 eetlepels slagroom of sojaroom (ongeveer 150 mL)

Giet het cranberrysap in een pan. Voeg de honing toe, breng het aan de kook en laat het vocht voor de helft verdampen.

Scheid het eigeel van het eiwit door het ei doormidden te breken boven een schoon schaaltje, en het eigeel van de ene helft van de schaal over te brengen naar de andere helft van de schaal. Ga zo verder tot het grootste deel van het eiwit in het schaaltje ligt. Vervolgens gooi je de eierschalen met eigeel weg, aangezien we enkel het eiwit nodig hebben.

Leng de maïzena in een andere pan aan met 1 eetlepel koud water. Klop de eiwitten, de room en het ingekookte sap erdoor.

Zet de pan in een iets grotere pan met een laagje zachtjes kokend water. Blijf kloppen tot het mengsel dik en romig begint te worden (ca. 5-10 minuten).

Verdeel over vier glazen en serveer direct.

Tip: Je kunt kant-en-klare cranberrysap kopen in de winkel of het zelf maken door gelijke hoeveelheden cranberry’s en water te koken: zeven en suiker naar smaak toevoegen. Je kunt zelf op deze manier ook sap maken van granaatappels, rode bessen, blauwe bessen en sinaasappels.